Tipus de Compostatge

El consorci Crea desenvolupa el tractament de la matèria orgànica a diferent escales:

  • Compostatge planta de tractament

La planta de tractament mecànic-biològic de residus situada a Villena ha habilitat una zona específica per al tractament, mitjançant compostatge, dels residus orgànics recollits selectivament procedent dels 14 municipis de l’àrea del Consorci als quals presta servei (Banyeres de Mariola, Beneixama, Biar, el Camp de Mirra, Cañada, Castalla, Elda, Monòver, Onil, Petrer, el Pinós, Salinas, Sax i Villena). D’aquest procés, s’obté un compost d’elevada qualitat com a abonament orgànic a usar en explotacions agrícoles, hortes, terres de cultiu, jardineria, etc.

  • Compostatge centres educatius.

El compostatge en centres educatius és el tractament, mitjançant compostatge comunitari, dels materials orgànics biodegradables en el propi centre educatiu on s’han generat, i es duu a terme amb la participació del professorat i alumnat dels centres.

El compostatge és una excel·lent manera de conscienciar a l’alumnat sobre conceptes claus com la sostenibilitat, importància dels sòls, economia circular i la separació de residus, perquè els alumnes puguen créixer com a ciutadans eco-responsables.

  • Compostatge comunitari.

El compostatge comunitari és el tractament dels bioresidus per part de diversos veïns i veïnes en un espai comú i en un compostador comunitari.

Actualment hi ha instal·lades 10 illes de compostatge comunitari en els municipis de Banyeres de Mariola, Biar, Castalla, Monòver, Onil, Petrer, el Pinós, Salinas, Sax i Villena, i està prevista l’ampliació mitjançant la instal·lació, durant el període 2021 – 2022, de 17 illes de compostatge comunitari abastant tots els municipis de l’àrea del Consorci Crea.

Els usuaris i usuàries que vulguen participar en aquesta mena de compostatge poden inscriure’s i començar a depositar els bioresidus en la zona de compostatge més pròxima al seu domicili.

  • Compostatge domèstic.

El compostatge domèstic és el tractament, mitjançant un procés de compostatge, dels materials orgànics biodegradables en el propi domicili on s’han generat.

Si disposes d’una xicoteta parcel·la, hort o zona enjardinada et recomanem aquest tipus de compostatge. Podràs gestionar els teus propis bioresidus i obtindre un recurs molt valuós per a les teues plantes, jardí i/o collita.