Procés de compostatge
El compostatge és un procés biològic aerobi (amb presència d’oxigen) que, sota condicions de ventilació, humitat i temperatura controlades, transforma els residus orgànics degradables en un material estable i higienitzat anomenat compost, que es pot utilitzar com a esmena orgànica.
El procés de compostatge imita la transformació de la matèria orgànica en la naturalesa, i permet homogeneïtzar els materials, reduir la seua massa i el volum i higienitzar-los. Este tractament afavorix el retorn de la matèria orgànica al sòl i la seua reinserció en els cicles naturals.
El procés de compostatge consta de quatre fases:
1) Fase mesòfila
Període d’aclimatació dels microorganismes i colonització dels residus. Inici de la degradació de la matèria orgànica per acció dels microorganismes, augmentant la temperatura de la massa fins als 40 °C. Esta fase té una duració de 2 a 4 dies.
2) Fase termòfila
A conseqüència de la intensa activitat dels bacteris, s’aconseguixen temperatures de fins a 65 °C, produint una ràpida degradació de la matèria. La temperatura aconseguida durant esta fase garantix la higienització i eliminació de gèrmens patògens, larves i llavors.
3) Fase de refredament
En esta fase la temperatura comença a descendir a mesura que els microorganismes consumixen el material més biodegradable.
4) Fase de maduració
S’aconseguix i es manté a temperatura ambient durant 2 – 4 mesos. Durant este temps es produïxen reaccions que estabilitzen i humidifiquen la matèria orgànica.
Quins bioresidus es poden compostar?
A continuació, es detallen alguns de les matèries orgàniques biodegradables més comuns presents en els residus que produïm:
Característiques d’un bon compost
El compost és un producte que es definix com: “producte orgànic higienitzat i estabilitzat, obtingut mitjançant descomposició biològica aeròbia i termòfila sota condicions controlades, de materials orgànics biodegradables autoritzats i sempre arreplegats selectivament en origen”.
Les seues característiques són les següents:
- Color marró fosc
- Aspecte homogeni i solt
- Exempt d’impropis
- Olor de terra humida
- Innocu per a les plantes, animals i persones
- Producte estabilitzat
- Característiques estables en el temps
Beneficis del compostatge
PER AL MEDI AMBIENT:
- Tancament del cicle de vida de la matèria orgànica (economia circular), ja que transformem els residus en un recurs, el compost.
- Estalvi, recuperació i reciclatge de recursos naturals (d’aplicació en sòls deficitaris en matèria orgànica).
- Disminució de la quantitat d’abocadors i incineradores i, per consegüent, de les substàncies tòxiques que es produïxen durant el seu funcionament.
- Reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle a l’atmosfera.
- Reducció de problema de males olors.
- Eliminació de lixiviats.
- Disminució de la contaminació acústica i visual.
- Major fixació de carboni en el sòl.
- Millora de la qualitat, de l’estructura i de la fertilitat dels nostres sòls.
- Reducció de l’ús de fertilitzants químics en els cultius.
PER A LA CIUTADANIA:
- Estalvi en la gestió i tractament de residus.
- Estalvi en la recollida urbana de residus.
- Estalvi en la compra de fertilitzants i abonaments.
- Educació ambiental i participació ciutadana.
- Via per a la conscienciació ambiental: permet l’apoderament personal per la implicació de la ciutadania en la resolució del problema ambiental ocasionat pels residus, mitjançant l’aplicació d’un procés natural com és el compostatge.
PER A LA JARDINERIA:
- Millora de la qualitat dels sòls dels nostres jardins, en augmentar el seu contingut en matèria orgànica gràcies a l’aplicació del compost.
- Disminució dels costos de recollida i tractament de residus orgànics (residus propis).
- Millora de les característiques dels sòls que presenten un elevat contingut de sals, i augment de la seua capacitat de retenció de nutrients.
- Millora de l’estabilitat de les plantacions.
- Millora de l’aparença de les espècies vegetals cultivades.